Den goda skolmaten

Varje dag lagar Eldqvarn Kök god och näringsriktig mat till Häggviks Gymnasium, Svedenskolan Bergshamra och Cameleonten Daglig Verksamhet. Nästa läsår kommer även Lunaskolan Bromma få sin mat från Giovanni och hans team.

Varje dag är det 270 elever som tar för sig av buffén på skolan.  Just i dag består lunchen  på Häggviks Gymnasium består av en smakrik Boeuf Bourguignon med kokt potatis. Till den  serveras också soppa, hårt bröd med smör och flera olika sallader. Och det finns alltid en komplett vegetarisk lunch för den som föredrar det.

De flesta är mycket nöjda, det görs ständiga mätningar och kurvan är uppåtgående. För de elever som inte tål eller inte äter viss mat finns ytterligare rätter att välja bland. Det är tydligt uppmärkt vad maten innehåller, både i bild och text. Det får inte bli några missförstånd.

Eldqvarn Kök, som är en del av Utvecklingspedagogik, är gänget som står bakom den fantastiskt goda och näringsriktiga maten som serveras på Häggviks Gymnasium och Svedenskolan Bergshamra. Eldqvarn Kök är en del av det Utvecklingspedagogik och till hösten kommer man också att stå för lunchmaten vid Lunaskolan  Bromma. Det blir 210 portioner till, förutom de drygt 450 som tillagas redan idag.

Men, lunchen ska inte bara vara god och näringsriktig, den fyller också många andra behov, pedagogiska, integrerande och sociala. Man skulle kunna säga att skollunchen idag alltmer påminner om en restaurangupplevelse. Till sin hjälp har kockarna ett verktyg som alla skolor i Sverige kan använda sig av, nämligen ”Skolmat Sverige”. Här hittar man både färdiga näringsberäknade recept och har möjlighet att följa sin egen utveckling. Bakom verktyget står bland andra Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SKL och Lantmännen.

Restaurangchefen vid Eldqvarn Kök heter Giovanni Venner.  Under cirka fem år har han utvecklat maten och restaurangmiljön på Häggviks Gymnasium, vi vet ju alla att det inte bara är det som läggs på tallriken som påverkar vad vi tycker om maten, utan också allt runt omkring; miljön, mottagandet och totalupplevelsen. Till sin hjälp har han två kockar och diskare.

Som avslutning vill Giovanni gärna poängtera att man vid Häggviks Gymnasium jobbat hårt med att få ner matsvinnet. Matavfallet vägdes och beräknades under en period, allt som kastas kostar också pengar. Så ju mindre svinn, desto bättre. Till fördel för både för skolan och miljön.

Nyheter

Hundassisterad terapi

Maja är en 7 år gammal labrador som älskar barn. När hennes ägare frågar om hon vill åka och jobba, står svansen upp och hon viftar frenetiskt.

Kommunen väljer att missgynna elever

Norrtälje kommun missgynnar elever i behov av omfattande särskilt stöd skriver Niklas Ahlström, Joakim Gestberg och Carina Köhl i en debattartikel i Norrtelje Tidning.

Pensionär vid 67!

Efter två extra år vid Cameleonten Daglig Verksamhet går Gunilla i pension.

Japandagar i juni

Häggviks Gymnasium och Cameleonten får besök från Japan, utställning av japanska konstnärer och symposium. Allt händer 1-3 juni! Här hittar du inbjudan och mer information.

Framsteg för framtiden

Dimitra har gjort stora framsteg på Svedenskolan Bergshamra. Siktet är inställt på att plugga till förskollärare.

Olika är bra!

Inför Internationella Downs Syndrom-dagen har vi träffat Josefin, som gillar matte och gärna rockar sockorna.

Gränsen är nådd!

Skolledare i Norrtälje höjer sin röst om ersättningsnivåerna i en debattartikel.

Valfriheten hotas!

Niklas Ahlström kommenterar regeringens och vänsterpartiets förslag.

Alla gillar Maja

Sedan augusti 2017 arbetar labradoren Maja vissa dagar på Luna Ungdomsboende. Maja är utbildad terapi- skol- och läshund.

Verksamheter har bytt namn

Några av Utvecklingspedagogiks verksamheter har nya namn. Läs här vilka det gäller och vad de heter nu.

Heja IP-spelen

Balders hus särskola har mottagit ett stipendium gällande idrottstävlingen IP-spelen.

Elevkonst på Edsviks Konsthall

Elever från Häggviks Gymnasium visar upp konst. Temat för året är Broar och utställningen pågår mellan 26 april och 7 maj.

En kontaktskapande Japanresa

Fyra lärare från Häggviks Gymnasium är på en kontaktskapande resa i Japan. Följ med Frida, Helena, Maria och Maria på deras reseblogg!

Trädgård och djur på schemat

Tycker du om att vara ute - och jobba med trädgård eller djur? Då kan du söka till IV Trädgård på Häggviks Gymnasium.

Elever minskade matsvinnet!

Under två terminer har elever vid Häggviks Gymnasium arbet med projekt Matsvinn". Nu har de sett till att skolans matsvinn minskat med 14 procent på en vecka. Läs intervju med eleverna här.

Axin och Ida lagade godast

Axin och Ida från Häggviks Gymnasium vann matlagningstävlingen SGY Cup. Här berättar de om sin vinnande biff stroganoff.

Ung Salong 2016

För nionde året i rad samarbetar grund- och gymnasieskolorna i Sollentuna och visar konst i alla former.

Sinnesrum hos Balders hus

I vita rummet, musikrummet och bollhavet stimuleras sinnen utifrån individens förutsättningar.

Under ombyggnad

Det renoveras för fullt. Snart kommer eleverna på Hotell, restaurang och bageri-utbildningen få betydligt fräschare lokaler. "Jag ser fram emot att få komma till det nybyggda, säger Linnea, 18 år.

Nytt program vid Häggviks Gymnasium

Häggviks Gymnasium har fått tillstånd att starta det nationella programmet för administration, handel och varuhantering. Planerad start är höstterminen 2016.

Mumin som temaprojekt

Klass G7 på Svedenskolan Bergshamra har arbetat med Mumintrollen som temaprojekt.

Premie för lovvärd insats

Carlo Mognaschi, Häggarnas grundare, har av Sollentuna kommun fått en premie för sitt arbete med dansbandet.

Konstnärerna på Cameleonten

Marie-Rose Mugoyikazi som varit praktikant på Cameleonten tycker att personalen på Cameleonten är konstnärer.

Gå på utställning!

Elever från Häggviks Gymnasium ställer ut sina alster på Ung Vårsalong 2014.

Felicia vann melodifestival

Felicia Kamsvåg, elev vid Häggviks Gymnasium, sjöng hem segern i Väsby Melodifestival. I maj får hon tävla i European Song Festival i Stockholms Konserthus.

Utvecklingspedagogik 20 år

I år firar vi att vi drivits långsiktigt i 20 år. Läs mer om hur allting började och hur vi har blivit det vi är idag.

Svedenskolans OS-tema

Under januari och februari är det OS på Svedenskolan. Alla klasserna kommer lära sig mer om OS-historia och vad OS handlar om idag. Invigningen av temaarbetet OS på Svedenskolan är måndag 13 januari.